UE STABILEȘTE "FRONTIERE INTELIGENTE"

05.03.2013
Foto: euromag.ru

Recent, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri legislative "Frontiere inteligente" (Smart borders), îndreptate spre accelerarea și facilitarea procedurilor de control a frontierei pentru cetățenii străini, care călătoresc în UE. Pachetul de măsuri prevede Programul înregistrare a călătorilor (Registered Traveller Programme - RTP) și sistemul de "intrare / ieșire» (Entry/Exit System), care va face mai ușoară viața pentru acele persoane din ţările terţe, care vizitează des spațiul Schengen, precum și pentru a-i identifica pe acei, care încalcă regimul de vize.


În prezent. pe teritoriul Uniunii Europene pentru controlul intrării și ieșirii cetățenilor străini este utilizată practica ștampilării pașaportului. Această procedură necesită mult timp și nu oferă date fiabile cu privire la trecerea frontierei.


Astfel, în cadrul programului RTP, persoanele care, întreprind călătorii frecvent vor putea trece mai rapid controlul la frontieră graţie sistemelor automatizate de control instalate la frontieră (de exemplu, porţi automate), instalate în aeroporturi și alte puncte de control ale frontierelor. Este adevărat, că pentru a primi dreptul de a trece graniţa cu ajutorul procedurii accelerate, dînşii vor trebui să se să înregistreze în prealabil și să prezinte datele sale personale pentru control.


Sistemul de "intrare / ieșire" va înregistra data și locul de intrare a cetăţenilor țărilor terțe, precum și va putea controla timpul, cînd aceştia trebuie să iasă din ţară. Programul calculează perioada permisă de ședere a unui străin în UE, iar dacă acesta nu va trece frontiera la timpul stabilit în direcția opusă, aceasta va informa autoritățile. Astfel, sistemul va contribui la rezolvarea problemei imigranților ilegali și a străinilor cu vize expirate.


Comisia Europeană va începe negocierile cu Parlamentul European și Consiliul UE pentru a discuta despre pachetul de măsuri propuse. Este de așteptat ca crearea sistemului să înceapă în anul 2017 sau 2018.

 

Sursa: visa4.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.