UNII PREMIANȚI AI GALEI STUDENȚILOR ORIGINARI DIN REPUBLICA MOLDOVA DEOCAMDATĂ NU VOR SĂ REVINĂ ACASĂ

13.01.2014
Foto: adevarul.ro

Sînt din Republica Moldova, dar au ales să plece peste hotarele ei ca să facă carte. După finalizarea studiilor liceale, drumurile i-au dus peste mări și țări, iar pe alții – chiar și peste oceane. România, Rusia, Ucraina, Franța, Japonia, China, Polonia, Canada, Statele Unite ale Americii și alte țări – aici învață cei mai buni studenți din Republica Moldova. Au revenit acasă pentru sărbătorile de iarnă, iar conducerea țării a profitat de această ocazie ca să îi felicite pentru rezultatele remarcabile pe care le au la învățătură.

 

Muncă, muncă și iar muncă

Mircea Mitrofan este student în anul I la Facultatea de Management Agroturistic la Universitatea „Bioterra” din București, România. În același timp, e cursant la Școala de Televiziune și Film „Tudor Vornicu” din același oraș. Are un CV impresionant, care include premii, distincții, cursuri, acțiuni de voluntariat și multă muncă. Îi place să învețe și se poate lăuda cu merite pe care unii nu le obțin nici în una, nici în două vieți, dacă le-ar avea. La concurs a aplicat în ultima zi. Dar a fost cu noroc. A fost nominalizat la categoria „Arte”. „La Gală l-am invitat să participe și pe tatăl meu. A fost un moment pe care nu-l voi uita curînd. Toate realizările mele se datorează familiei, pentru educația primită și ajutorul necondiționat pe care mi l-au acordat. Un autor cunoscut spunea: „Înhăitați-vă în haite de oameni deștepți și o să reușiți”. Anturajul și ambiția contează foarte mult ca să reușești”, povestește Mircea.

 

Nu vrea să revină acasă

A fost întrebat de multe ori dacă vrea să se întoarcă acasă, însă răspunsul e mereu același – timpul le pune pe toate la locul lor. „Cred că mă voi întoarce după o experienţă de lungă durată la Bucureşti, dar nu ştiu exact cînd va fi asta. Este important să stai acolo unde te simţi bine, unde ești împlinit profesional şi unde ai perspective de afirmare. Eu revin în Moldova doar ca să-mi văd familia, prietenii, dar şi să savurez deliciile culinare tradiţionale. Deocamdată, sînt mulţumit de locul în care mă aflu acum. Vom vedea ce îmi rezervă viitorul”, povestește Mircea. Și Tatiana Darie, o altă tînără premiată la Gală, spune că locul ei este la Londra, acolo unde își face studiile. „Este prea devreme să mă întorc. Vreau să acumulez mai multă experiență. Aș vrea să evidențiez R. Moldova pe harta presei internaționale și să dezvolt proiecte interesante în țară. Din discuțiile cu tinerii pe care i-am cunoscut la Gală, am ajuns la concluzia că toți tinerii sînt deschiși spre colaborare cu instituțiile de aici, ne mai rămîne doar ca și cei de acasă să vrea să lucreze cu noi”, spune tînăra.

 

„În sfîrșit, sîntem apreciați acasă!”

Tatiana Darie a făcut Jurnalism la Londra și a colaborat cu instituții ca NBC News, BBC World Service și agenția de știri „Thomson Reuters”. Tînăra urmează să facă masteratul în Statele Unite ale Americii, iar în același timp va munci la o televiziune afiliată NBC. „Am fost foarte emoționată să fiu printre cei 33 de studenți și pot să spun că am avut emoții pentru fiecare concurent în parte. Știu ce înseamnă să muncești mult pentru a obține ceva. Mă bucură faptul că sîntem, în sfîrșit, apreciați și acasă, acesta este un pas mic, dar foarte important spre o direcție corectă. Asta înseamnă să cunoști tineri cu o altă experiență, o altă viziune și apoi să susții tinerele talente să se reîntoarcă acasă ca să-și aplice cunoștințele și experiențele obținute”, spune Tatiana. „Peste hotare nu este ușor. Acolo ești singur și te descurci cum poți mai bine, iar dacă ajungi să ai anumite succese – înseamnă că ești bun”, concluzionează tînăra.

 

Moldovenii învață și în China!

O altă tînără care a strălucit la Gala Studenților Originari din Moldova este Lidia Sanduleac. Fata este studentă la Universitatea „Huazhong Shifan Daxue” din orașul Wuhan, China, la Facultatea Științe Politice Internaționale. Pe lîngă studii, Lidia lucrează part-time, ca profesoară de engleză. „Studiile și viața în China mi-au dezvoltat o personalitate care este gata să înfrunte orice greutate. Mediul academic este competitiv și studios, studenții chinezi dau dovadă de fanatism și concentrare maximă, iar eu trebuie să țin ritmul acestui stil”, povestește Lidia. Tînăra a spus că este gata să revină în țară, atunci cînd va acumula experiența necesară. Și Andrei Pînzaru învață în China, în provincia Guangdong, la specialitatea „Politica Internațională”. „Am plecat peste hotare pentru a căpăta experiență, care să ofere țării noastre o nouă șansă și perspective pentru viitor. Noi, cei de peste hotare, am avut o posibilitate inedită să învățăm acolo, însă studenții din R. Moldova sînt la fel de buni ca și noi! Eu îmi văd viitorul alături de poporul meu”, concluzionează Andrei.

 

Peste 200 de aplicanți

Cîştigătorii de la Gala Studenților Originari din R. Moldova au fost aleși în urma unui concurs de dosare, care s-a desfăşurat timp de o lună. La acesta au aplicat peste 200 de studenţi. În total, au fost decernate 11 premii, 21 de menţiuni şi alte trei premii speciale, printre care - unul al şefului Cabinetului de Miniştri acordat lui Victor Buza, un tînăr moldovean care își face studiile la Harvard.

Toţi tinerii au primit diplome, aparate foto, tablete şi kindle-uri.

 

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la 04.01.2014 în incinta Palatului Republicii. Gala Studenților Originari din Republica Moldova a fost organizată la inițiativa Asociației studenților moldoveni din Franța "Jeunes Moldaves", cu susținerea proiectului UE ”Consolidarea capacităților de gestionare a migrației in Republica Moldova”.

 

Lista integrală a cîștigătorilor poate fi vizualizată AICI.

 

Sursa: Ziarulnational.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.