UNITĂŢILE DE TRANSPORT TERESTRU CARE SE ÎNTORC ÎN RM TRANSPORTĂ ACASĂ MOLDOVENII RESPINȘI LA FRONTIERA RUSIEI

24.12.2013
Foto: analitikaua.net

Guvernul Republicii Moldova a identificat şi lansat pînă în prezent un mecanism special care prevede ca unităţile de transport terestru, care se întorc în Republica Moldova, să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii cărora nu li s-a permis accesul în Rusia. Despre aceasta a anunțat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

 

Pentru a afla informaţii suplimentare despre mecanismul lansat, cetăţenii pot trimite un e-mail la adresa consdep@mfa.md sau apela:

Centrul de Apel al MAEIE: din Republica Moldova -  080090990 (apel gratuit)

din străinătate - +37322690990

Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAEIE:+37322201041

+37322201042

 

Conform sursei citate, zilnic, cetăţenii Republicii Moldova sînt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă, pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Aceasta se întîmplă, inclusiv, din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Situaţia este complicată şi în alte privinţe. În primul rînd, cetățenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicțiilor de intrare. În al doilea rînd, în Rusia sînt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales, pentru că cetăţenii sînt puşi într-o situaţie extrem de dificilă, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

 

Portalul Viza.md a informat anterior că Serviciul Federal de Migrație al Rusiei a lansat un serviciu electronic care permite cetățenilor străini să verifice dacă au sau nu interdicție de intrare în Rusia: www.services.fms.gov.ru. Răspunsurile primite au doar caracter de informare. Președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Federația Rusă consideră că există cazuri cînd cetățeanul îşi verifică numele în baza de date, constatînd că totul este bine, dar la graniță nu i se permite să intre în ţară.

 

Potrivit șefului Congresului, în Rusia sînt în total unsprezece departamente, care pot interzice intrarea în ţară cetățenilor străini: Ministerul de Interne al Rusiei, FSB-ul, Ministerul Apărării al Rusiei, Rosfinmonitoring, Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse, Ministerul Justiției al Rusiei, Ministerul de Externe al Rusiei, Serviciul Federal de Migrație din Rusia, Serviciul Federal de Control al Drogurilor din Rusia, Agenţia Federală Medico-biologică a Rusiei (AFMB). Astfel, în răspunsurile oficiale parvenite de la serviciile ruseşti în ce priveşte interzicerea intrării în ţară pot exista diverse interpretări contradictorii.

 

Totodată, reamintim că cetățenii au posibilitatea de a afla mai multe despre cauzele și perioada de interdicție adresîndu-se cu o cerere Direcției Generale Afaceri Consulare de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (adresa: or. Chişinău, str. Mateevici 80, mun. Chișinău, Republica Moldova, MD - 2009).

 

La rîndul ei, Direcția menționată prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova se va putea adresa instanţelor indicate mai sus, ca să afle despre motivele interzicerii intrării, dar şi informații mai exacte cu privire la încălcările regimului migrațional rus, sancțiunile administrative și perioada de interdicție.Taxa consulară constituie 100 de lei. La depunerea plîngerii (petiției), aceasta va fi examinată gratuit.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.