(VIDEO) CUM SE TRANSFORMĂ MOLDOVENII ÎN „FANTOME”- PERSOANE NON GRATA ÎN RUSIA

27.07.2015
Foto: Viza.md

Pe parcursul ultimilor ani un număr impunător de cetățeni ai Republicii Moldova iau decizia să se stabilească în Rusia. Aceștia își vînd casele în RM, renunță la reședință și împreună cu familiile se mută cu traiul în Federația Rusă.

 

Din adresările concetățenilor noștri la Congresul Diasporelor Moldovenești (CDM) în FR, putem constata că din diferite cauze unii cetățeni ai RM nu reușesc să-și perfecteze cetățenia rusă. Totodată, conform legislației migraționale a FR, cetățenii străini sînt nevoiți să părăsească periodic Rusia. Astfel, ei pleacă din FR, însă nu se pot întoarce înapoi, la noul lor loc de trai. Unii dintre ei, nu mai pot reveni, deoarece la trecerea graniţei află că au interdicție de intrare în FR.

 

În alte cazuri, concetățenii noștri află că au interdicție atunci, cînd depun actele ca să-și perfecteze cetățenia FR. Acest lucru i s-a întîmplat și cetățencei RM Angela (numele de familie nu-l menționăm aici din motive etice – nota CDM). Ea a lucrat şi a locuit în Rusia mai mulți ani, iar acum doi ani a decis să-și perfecteze cetățenia în FR. Familia a vîndut tot ce avea în Moldova, dar soții așa și nu au reușit să primească pașapoartele.

 

Doi ani la rînd, ei şi-au tot făcut înregistrarea temporară la locul de muncă, şi-au perfectat actele permisive. Nu demult Angela, împreună cu soțul său, a mai încercat o dată să obțină cota pentru cetățenia rusă. Soțul Angelei a obținut permisiunea de a locui temporar în Rusia, iar femeia a fost șocată să afle că are interdicție de intrare pe teritoriul Rusiei. În acest aviz era indicat că în termen de 3 zile femeia trebuie să părăsească FR. Angela era în panică, iar pentru a găsi o soluție legală de ieşire din această situaţie s-a adresat la Congresul Diasporelor Moldovenești.

 

Mulți cetățeni moldoveni însă, pomeniţi în astfel de situații, preferă să treacă în ilegalitate, chiar dacă la început au venit și au lucrat în Rusia legal. Trebuie ca cetăţenii să ştie că înainte de a depune actele pentru a obține cetățenia FR, rezidenţii străini primesc permis de şedere temporară. Doar după 3 ani aceștia pot să-şi perfecteze reședința permanentă, iar după ce o primesc trebuie să locuiască în FR timp de 5 ani, ca să poată depune actele pentru cetățenie (cu jumătate de an înainte de a expira cei 5 ani – nota CDM). Astfel, în general, circa 8 ani oamenii locuiesc în FR, dar în loc să primească pașaportul dorit de cetățean al FR, ei află că au interdicție de intrare, care, printre altele, poate fi obținută pentru faptul că aţi parcat de 2 ori neregulamentar sau că nu v-aţi pus centura de siguranță.

 

Cînd oamenii află despre existența interdicției încep procedura anulării acesteia, care durează mult, iar din această cauză ei nu se încadrează în termenele stabilite ca să depună actele pentru cetățenia FR. Ca rezultat, aceștia rămîn fără cetățenie, iar interdicția nu întotdeauna le este anulată și din această cauză ei se află ilegal pe teritoriul FR, fiindcă pur și simplu nu au unde merge acasă.

 

Astfel de oameni se transformă în „fantome”, ei se ascund de autorități și de organele de drept ale FR, nu pot duce un mod normal de viață.

 

„Numărul cetățenilor străini care ajung în categoria așa-ziselor „fantome”- persoane non grata e tot mai mare. În unele cazuri acest lucru se întîmplă, din cauza imperfecțiunilor legislației migraționale, iar în alte cazuri  din vina funcționarilor sau din cauza interdicției aplicate din greșeală, iar ca rezultat oamenii ajung într-un cerc vicios. Ieșirea din acest cerc o găsesc cu greu chiar și juriștii profesioniști”, menționează președintele CDM, Alexandr Kalinin.

 

Potrivit părerii apărătorului drepturilor omului, este necesar ca Duma de Stat să introducă modificări în legislația migrațională care să prevadă extinderea listei de motive pentru ridicarea interdicției sau anularea deciziei de expulzare, deportare a cetățenilor străini de pe teritoriul FR. Totodată, sînt necesare modificările legislative, în baza cărora va fi interzisă aplicarea interdicției, deportarea și expulzarea acestei categorii de cetăţeni.

 

„Cetățenii care nu încalcă legislația trebuie să aibă șansa să rămînă în legalitate”, a concluzionat Kalinin. În plus, potrivit spuselor dlui, mutarea definitivă cu traiul a migranţilor în Rusia devine una dintre sursele de creştere a numărului locuitorilor țării, iar atragerea lucrătorilor străini în grupurile de angajaţi profesionişti, cu calificări prioritare ajută la asigurarea necesităților economiei ruse.

 

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.