(VIDEO) DIASPORA MOLDOVENEASCĂ VA PUTEA VOTA PE PARCURSUL A 2 ZILE

22.07.2014
Foto: nerdski.com

Cetățenii moldoveni care sînt plecați peste hotare vor putea vota la alegeri pe parcursul a două zile. Parlamentul a votat ieri în prima lectură modificările respective la Codul electoral. Proiectul de lege a fost propus de deputații din partea Partidului Liberal Reformator.

 


Potrivit documentului, secțiile de votare peste hotare vor fi deschise pe parcursul a două zile consecutive. Autorii inițiativei legislative își motivează propunerea prin faptul că numărul moldovenilor care pleacă peste hotare crește cu fiecare an. „Numai în anul 2013, peste hotare au plecat circa 500 de mii de cetățeni moldoveni sau 12,4% din numărul total al populației țării. Localitățile unde locuiesc conaționalii noștri deseori se află la o distanță mare de orașele în care se află misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Din cauza distanțelor mari, cheltuielilor înalte și orarului neflexibil de lucru, cetățenii nu-și pot exercita dreptul de vot”, a declarat deputatul PLR Valeriu Saharneanu.

 


La rîndul său, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a declarat că acest proiect de lege creează condiții pentru falsificarea alegerilor. „Există riscul unui vot multiplu, deoarece cetățeanul va putea să voteze sîmbătă la Verona, de exemplu, iar apoi să urce în avion și duminică să voteze și în Moldova”, consideră Sîrbu.

 


În replică, Saharneanu a menționat că asemenea încălcări pot fi evitate prin introducerea registrului electronic. Totodată, fiecare alegător trebuie să voteze în baza buletinului de identitate pentru a exclude votul dublu.

 

Portalul VIZA.md reamintește că votarea în străinătate în baza buletinului de identitate moldovenesc NU VA FI POSIBILĂ. Despre aceasta a declarat pentru portalul Viza.md, Iurie CIOCAN, Președintele Сomisiei Electorale Centrale.

 

Referindu-se la implementarea Registrului (electronic) de Stat al Alegătorului, Iurie CIOCAN a accentuat că  ,,Guvernul a alocat toate resursele financiare necesare pentru acest lucru și către alegerile din toamna acestui an achizițiile vor fi finalizate, softurile sînt pregătite. Muncim acum la securizarea sistemului care presupune instalarea în fiecare birou electoral, inclusiv în birourile din afara țării, a cîte 2 computere conectate la internet care prin intermediul canalelor securizate vor fi conectate la baza de date CEC. În aceste computere se vor bifa codul personal al cetățeanului ceea ce va permite verificarea imediată, dacă a participat acest cetățean la votare ori nu,,.

 

Va propunem să urmăriți mai jos interviul Președintelui CEC, Iurie CIOCAN, oferit în exclusivitate pentru portalul VIZA.md

 

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.