(VIDEO) MEDICUL MOLDOVEAN, SALVATOR DE VIEȚI ÎN ANGLIA

24.10.2015
Medicul moldovean, salvator de vieți în Anglia
 

Este pasionat de medicină chiar din frageda copilărie. Asta pentru era unul dintre cei mai bolnăvicioși copii din mahala și mai mult timp petrecea prin spitale, decât acasă. Așa s-a născut și marea lui atracție față de oamenii care salvează vieți. Cu o experiență de peste zece ani și un palmares de peste o mie de operații realizate, Adrian Danu este singurul neurochirurg moldovean care operează în Marea Britanie.

 

Face parte dintr-o familie de intelectuali, tatăl - inginer și mama - profesoară, care l-au determinat să aleagă ce e mai bun în viață. În anul 1999, când s-a înființat catedra de neurochirurgie, Adrian Danu nu a ratat șansa să descopere micul univers al creierului și să devină unul din debutanții celei dintâi promoții.

 

Adrian DANU, medic neurochirurg 

Noi eram 14 rezidenți când am început carierea noastră - prima promoție de neurochirurgie. Eu consider că acesta a fost un cadou al soartei că am devenit neurochirug, că am avut această șansă și trebuie să mă bucur de asta.”

Spitalul de Urgență este instituția în care a făcut primii pași în cariera de medic. Acolo a lucrat peste șapte ani, timp în care a obținut cea mai bună experiență de viață.

 

Adrian DANU, medic neurochirurg 

A ajuns un moment în viață când am înțeles că trebuie să schimb ceva. De aceea ca orice medic am început să caut cum să-mi echivalez diploma ca să pot activa în străinătate. Am început cu Spania, unde am învățat spaniola timp de un an. Apoi, în doi ani am reușit să-mi echivalez diploma.”

Însă, criza economică și șomajul din perioada respectivă din Spania l-au făcut să-și încerce norocul și în alt stat, precum Marea Britanie, unde operează și în prezent. 

 

Adrian DANU, medic neurochirurg 

În Marea Britanie e o țară destul de mare care-ți permite să activezi, cu toate că legile și examenele sunt destul de drastice. Dacă ești perseverent și ai un scop atunci tu poți să-l realizezi, ceea ce am făcut eu în 2011, mi-am echivalat diploma în Marea Britanie.”

Acum, Adrian Danu activează atât în Republica Moldova la o clinică privată, cât și în străinătate. În Marea Britanie pleacă maximum de două ori pe an și înlocuiește medicii neurochirurgi de acolo în timpul concediului. Colegii apreciază mult profesionalismul neurochirgului.

 

Veaceslav SAVAN, medic anestesist animatolog

Este o personalitate care prezintă un profesionalism destul de impunător și are grijă foarte mult de pacienții săi, se implică destul de activ, iar în ceea ce privește rezolvarea unor cazuri dificile ne este mereu de ajutor.”

 

Olga ȘCHIOPU, medic neurolog 

E cu adevărat stimat la noi în echipă și își aduce aportul de zi de zi nu doar la progresul nostru ca specialiști, dar și la consolidarea interioară a echipei, motivarea și menținerea spiritului ei.”

 

În ultimii ani a realizat mai multe premiere pentru sistemul medical moldovenesc și anume: a tratat cu succes anevrismul cerebral al unei paciente prin embolizare – o intervenţie pe creier fără bisturiu, apoi a realizat ablaţia tumorii hipofizare prin abord transnazal și altele. În prezent, continuă să evolueze și să contribuie la dezvoltarea neurochirurgiei în Republica Moldova

Sursa: today.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.