(VIDEO) MIGRANȚII MOLDOVENI RISCĂ SĂ DEVINĂ VICTIME ALE ESCROCILOR

01.10.2014
Foto: ntv.ru

Numărul escrocilor, care oferă servicii ilegale migranților moldoveni, pentru traversarea frontierei cu Federația Rusă, este în creștere. Acest fapt se datoreaza și numărului mare de cetățeni moldoveni, care prin orice metodă, vor să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse, in pofida interdicțiilor, pentru ca acasă nu au o sursă stabilă de existență. Anunțul a fost făcut de către apărătorul drepturilor omului, specializat în protecția drepturilor migranților moldoveni, Alexandr Kalinin.

 

 


– Una dintre cele mai frecvente probleme, pentru care se adresează nouă migranții moldoveni – este "cum pot elimina interdicția de intrare în Federația Rusă." Totodată a crescut numărul de plângeri din partea cetățenilor noștri – victime ale escrocilor . Aceștia au luat bani pentru a-i "ajuta" pe cetățeni să scape de interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, ocolind legislația – a menționat Kalinin.

 

 


Apărătorul drepturilor omului a mai specificat, ca interdicția de intrare pe teritoriul Rusiei poate fi anulată doar în bază legală* și nicidecum în mod fraudulos. După cum a menționat Kalinin, există mai multe scheme frauduloase. Una dintre acestea - este anularea interdicției de trecere a frontierei timp de doua ore, perioada în care persoana traversează frontiera. De asemenea, există cazuri cînd migranții moldoveni ajung în Rusia, prin frontiera din Belarus, pentru a lucra acolo ilegal.

 

– Programa de evidență a cetățenilor străini din cadrul Serviciului Federal de Stat functioneaza impecabil, este imposibil să trișezi. Prin urmare, în cazul în care un cetățean al Republicii Moldova, are o justificare oficială pentru anularea interdicției, este necesar să se adreseze companiilor juridice cu renume, care conlucrează cu Serviciul Federal de Stat. Organizația non-guvernamentală pe care o conduc, ajută la anularea interdicțiilor de intrare in Rusia, oferă consultații juridice, de asemenea recomandă companii juridice, care se ocupă cu astfel de probleme. Consultațiile pentru cetățeni sunt GRATUITE, – a spus Kalinin.

 

 


Potrivit lui, în fiecare zi aproximativ 100 de cetățeni ai RM au interdicția de a intra în Rusia. Apărătorul drepturilor omului a menționat că la moment sunt intentate dosare penale pe numele a doi cetățeni din RM, pentru trecerea ilegală a frontierei cu Federația Rusă.

 

 


– Vreau să-i avertizez pe migranții care încearcă să intre ilegal în Rusia: cei care traversează ilegal frontiera cu Rusia, riscă până la patru ani de pușcărie și o amendă de până la 300 de mii de ruble – a atenționat Kalinin.

 

 


Apărătorul drepturilor omului Alexandr Kalinin se adresează conducerii Centrului Național Anticorupție și Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova cu rugămintea de a focusa maximă atenție asupra schemelor frauduloase, jertvele cărora sînt cetățenii RM cu interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

 

 


Сategorii de migranţi, care au interdicţia de a intra în Federaţia Rusă, dar există o justificare oficială că interdicţia se anulează: în Rusia locuiesc rudele apropiate ale migrantului, care sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse; soţul/soţia sau copiii migrantului sunt cetăţeni ruşi; dacă în momentul aplicării interdicţiei cetăţeanul străin are permisul valabil de a locui temporar în Rusia, viză de reşedinţă, permis de muncă, patentă; dacă cetăţeanul străin învaţă în Federaţia Rusă (studii superioare şi medii de specialitate) cu frecvenţa la zi, iar instituţia are acreditarea de stat; dacă cetăţeanul străin are nevoie de un tratament specializat în Federaţia Rusă sau deja se tratează.

 

 

 

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.