![]() |
Moldovenii, care au activat sau care mai lucrează în Italia, au sau vor avea dreptul la pensie italiană, pe care vor primi-o aici, acasă. În acest context jurnaliștii de la Glia Drochiană au discutat cu Angela Railean, şef, Direcție calcul drepturi sociale, CTAS, Drochia.
— Acest lucru chiar este adevărat?
— Desigur. Decizia a fost luată în octombrie 2015, când autorităţile moldo-italiene au făcut schimb de informaţii privind protecţia socială a cetăţenilor care activează legal în ambele ţări.
— Cetăţenii respectivi pot beneficia de pensii în ambele ţări?
— În Moldova ea li se calculează la atingerea vârstei de pensionare conform stagiului de muncă acumulat și venitului asigurat. Legea italiană, însă, prevede: străinii, care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de 66 ani şi 7 luni (pentru anul 2016), au dreptul la o pensie italiană. Atât că persoana trebuia să fi muncit legal, adică să achite contribuţiile, indiferent ce perioadă. Important mai este ca la momentul solicitării pensiei, trebuie să fie revenită în
— Ce documente trebuie să prezinte beneficiarul?
— Cu Buletinul de identitate şi Codul fiscal ITALIAN trebuie să se prezinte personal la ghişeul unic informativ „Pensie italiană în Moldova”, aflat în incinta CTAS Botanica, Chişinău.
— Cum se calculează această pensie?
— Din numărul anilor lucraţi în Italia, oricâţi ar fi ei, nu are însemnătate numărul lor, doar, repet, important este să fie o activitate legală.
— Cunoaşteţi şi mărimile pensiei?
— Cuantumul pensiei începe de la 50 de euro și ajunge la 100-150 euro, în funcţie de perioada lucrată în Italia.
— Cât timp trebuie să aştepte cetăţeanul calcularea pensiei italiene?
— Până la 4 luni. Pensia este transferată pe contul personal deschis în euro la orice bancă din
— Cu ce ţări mai avem relaţii de colaborare în ce priveşte protecţia socială a cetăţenilor?
—
— Dar Italia nu se regăseşte în aceste liste?!
— Republica Moldova nu are semnat cu Italia un acord privind asigurările sociale ale cetăţenilor moldoveni. Deşi Guvernul RM a solicitat semnarea acestui document, autorităţile italiene se mai gândesc.
— În acest caz, cine are grijă de pensiile cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Italia?
— Asociaţia creştină a lucrătorilor din Italia (ACLI), fondată în Chişinău, în frunte cu Victor Croitoru. Iar cetăţenii sunt consultaţi
Sursa: stirilocale.md
Publică un comentariu nou