(VIDEO) MOLDOVENII CARE MUNCESC ÎN ISRAEL AR PUTEA FI ASIGURAŢI CU PENSII

06.04.2016
Moldovenii care muncesc în Israel ar putea fi asiguraţi cu pensii
 

Peste 1200 de persoane au încheiat contracte de muncă cu angajatori din Israel în anul 2015. Angajarea muncitorilor moldoveni este posibilă graţie unui acord încheiat între Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) cu statul Israel încă din anul 2013.

 

Potrivit șefului Secției din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Lilia Plugaru, din momentul semnării acordului dintre cele două state și până în prezent, Agenția a înregistrat aproape trei mii de persoane care au fost angajate la muncă în Israel în diferite domenii.


Recent, MMPSF a inițiat o nouă rundă de negocieri pentru prelungirea Acordului cu Israel. În cazul în care va fi prelungit, documentul prevede asigurarea pensiei cetățenilor Republicii Moldova la atingerea vârstei de pensionare, care au desfășurat o activitate temporară pe teritoriul statului Israel. De asemenea, prestarea serviciilor sociale în caz de producere a unui accident de muncă sau survenirea unei boli profesionale și asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.


Totodată, documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor și îndemnizațiilor de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutorului de deces.


„Scopul încheierii unui asemenea acord este să le asigurăm oamenilor dreptul la pensie. Deocamdată nu putem preciza când ar putea fi semnat acordul care prevede aceste modificări, pentru că mai urmează o rundă de negocieri. În cel mai bun caz, acordul ar putea fi semnat la sfârșitul anului curent, fie la începutul anului viitor”, a comunicat șefa Secției acorduri din cadrul MMPSF, Elena Munteanu-Sagaidashina.

 

Vă propunem atenției Dumneavoastră următorul material video care conține mai multe precizări despre angajarea moldovenilor în Israel:

 

Sursa: trm.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.