(VIDEO) PROCEDURA DE SOLICITARE ONLINE A ACTELOR MOLDOVENEȘTI ESTE INEFICIENTĂ PENTRU DIASPORĂ. AFLĂ DE CE?

19.12.2013
Foto: topnews.in

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare nu pot beneficia pe deplin de e-serviciile (servicii prin internet) moldovenești precum sînt: obținerea cazierelor judiciare, duplicatelor pentru certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, certificatul de divorț și certificatul de deces și extraselor de pe actul de naștere, de căsătorie, de divorț și de deces, etc.

 

Ineficiența acestor servicii pentru diaspora moldovenească este generată de următoarele circumstanțe:

 

-Imposibilitatea obținerii semnăturii electronice sau mobile la distanță (din străinătate). Actele pot fi solicitate prin internet dacă persoana este în posesia semnăturii mobile sau semnăturii electronice. Aceste semnături pot fi obținute doar pe teritoriul Republicii Moldova.

-Documentul poate fi ridicat doar în Republica Moldova personal sau prin mandatar. Pînă prezent, este imposibil de a primi documentul solicitat prin poștă oriunde nu te-ai afla.

 

Prin urmare, chiar dacă unii cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au asigurat din timp cu semnături mobile sau electronice, sînt condiționați de a reveni în Republica Moldova pentru a-şi ridica documentele de la oficiul respectiv. În caz contrar, ei vor fi nevoiți să întocmească procuri și să le transmită persoanelor împuternicite în Republica Moldova suportînd astfel cheltuieli adiționale, pierdere de timp etc.

 

Ar fi cazul ca autoritățile competente moldovenești să examineze posibilitatea înlăturării ineficienților existente prin modificarea legislației corespunzătoarea, valorificarea potențialului  existent la Î.S. ,,Poșta Moldovei,, oficiile consulare moldovenești și Î.S. Registru ceea ce va permite identificarea soluțiilor în favoarea cetățenilor moldoveni aflați în Republica Moldova, cît și a celor plecați peste hotarele ei.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.