(VIDEO) VREI NU VREI, NUMĂRUL CETĂȚENILOR MOLDOVENI ÎN RUSIA ESTE FOARTE MARE

05.09.2014
Foto: viza.md

„Sînt sigur că situația de mai departe a cetățenilor noștri în Rusia fi mult mai complexă, vor urma complicații, de aceea sunt necesare întîlniri mai dese cu conducerea Rusiei pentru soluţionarea problemelor migranților din Moldova”, a declarat pentru portalul VIZA.md, Alexandr Kalinin, președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia (CMD), după cel de-al 6-lea Congres al Diasporei Moldovenești desfăşurat de către Guvernul Republicii Moldova (1-3 septembrie 2014).

 

Vrei sau nu vrei, numărul cetățenilor moldoveni în Rusia este foarte mare. Dacă vorbim despre datele oficiale, partea rusă recunoaște că pe teritoriul ţării lor se află neoficial 700.000 de cetățeni, oficial ‒ 528000.

 

Republica Moldova recunoaște 125.000.


Potrivit datelor noastrecirca 300-350 000 de cetățeni se află permanent în Rusia. Există o migrație sezonieră. Aici, numărul acestora s-ar putea ridica la 600-700 000 de  persoane.

 

Vorbind despre așteptările și impresiile de după cel de-al 6-lea Congres al Diasporei Moldovenești, organizat de către Guvernul Republicii Moldova (1-3 septembrie 2014), Alexandr Kalinin a subliniat următoarele: "Ne-am obișnuit cu acest eveniment. La fiecare doi ani ne adună șieste foarte bine, pentru că noi, deoarece noi în calitatea noastră de diasporă ar trebui să interacționăm mai mult cu actualul guvern, pentru a transmite durerile poporului din anumite regiuni. Eu sunt responsabilde regiunea cu compatrioții noștri, aflaţi pe teritoriul Federației Ruse".

 

Portalul VIZA.md menționează că anul acesta, din motive necunoscute, Președintele Congresului Diapsorei Moldovenești din Rusia nu s-a regăsit în «LISTA delegaţilor la Congresul al VI-lea al diasporei» aprobată prin Hotărîrea de Guvern nr.570 din 16 iulie 2014, chiar dacă acesta a formulat,în prealabil,solicitarea de participare.

 

 

 

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.