"VIZELE ELECTRONICE" - UN NOU SERVICIU PENTRU UTILIZATORII VIZA.MD

09.07.2014

E -Viza (viza electronica) este ușor şi comod de accesat, vă economiseşte o pagina din pașaport, dar n-o să vă recomandăm neapărat tuturor să vă perfectaţi vize electronice, pentru că financiar aceste variante, mai mult sau mai puțin, sînt echivalente și ce este mai ușor: să completaţi formulare pe Internet, să aplicaţi la ambasade și consulate sau să solicitaţi vize la ghişeu, fiecare decide pentru el.

 

Pentru prima dată, viza electronică a fost aplicată în Australia. Treptat, tehnologia australiană a vizelor electronice a fost introdusă în alte state. Esența acesteia constă în depunerea cererii pentru obţinerea vizei în format electronic la Serviciului de Migrație sau consulatul țării emitente a unor astfel de vize, cu înscrierea ulterioară în baza de date a serviciilor de frontieră, referitor la eliberarea vizei (sau refuzul de li se elibera o viză). Cererea pentru viză este depusă fie personal pe site-ul instituţiei ce se ocupă de eliberarea vizelor (de exemplu, astfel funcţionează sistemul permiselor electronice din Australia) sau printr-un agent acreditat (în cazul Singapore-ului).

 

De obicei, termenul limită de aplicare ‒ nu mai tîrziu de 72 de ore înainte de intrarea în țară. Pașaportul Dvs. trebuie să fie valabil nu mai puțin de șase luni. De multe ori viza electronică este eliberată pentru vizite pe termen scurt, iar pentru ca să obţineţi vize de lungă ședere trebuie să contactați funcționarii și să lipiți autocolantul de viză în pașaport. Dacă viza dumneavoastră vă dă dreptul să lucrați, este necesar, de regulă, ca autocolantul cu viza să fie în paşaport (dar nu peste tot, în Australia, unde baza de date este deschisă pentru toți angajatorii care angajează străini nu este nevoie de autocolant de viză). Se întîmplă că necesitatea autocolantului de viză să depindă de cetățenie, spre exemplu cetățenii Republicii Moldova și țărilor din CSI pentru vize în Australia nu au nevoie de autocolante, iar cetățenilor altor ţări le sînt încă necesare. De obicei, autorizația electronică este valabilă 30 de zile și doar pentru o intrare.

 

Avantaje:

1. Autocolantul vizei nu ocupă spațiu în pașaport, reducînd astfel cheltuirea paginilor. În loc de viza lipită pe o pagină întreagă și ștampila de pe altă pagină vi se va pune doar o mică ștampilă la intrare și una de aceleaşi fel la ieșire; 2. Tehnic viza electronică este ușor de "atașat" la noul pașaport, dar complexitatea birocratică diferă de la o țară la alta; 3.Sînteţi protejat detentativele de extorcare și, în general, de orice fel de comunicare cu personalul care eliberează vize; 4.Economisiţi timp la traversarea frontierei.

 

Dezavantaje:

1. În cazul problemelor survenite în reţea la punctul de trecere a frontierei puteţi avea probleme la intrare, pînă la lungi aşteptări şi interdicţia de a traversa graniţa. De aceea, este recomandabil să purtaţi cu Dvs. confirmarea de eliberare a vizei electronice pe hîrtie; 2. O situație similară poate apărea cu înregistrarea la zborul în țara de plecare, în cazul în care compania aeriană nu poate verifica viza,copia nefiind document credibil. În practică, acest lucru se întîlneşte rar; 3. În cazul în care țara A, care eliberează vize electronice vă dă dreptul a intra într-o țară B, atunci călătorul cu viza electronică, nu o va putea folosi, deoarece ţara A nu-şi va deschide accesul la bazele lor de date a vizelor pentru țările terțe; 4. Unele țări nu eliberează business vize prin intermediul internetului; 5. Economia de timp va fi minimă, în special, la punctele de trecere a frontierei: nu se fac rînduri separate şi nici tratament individual nu există; 6. Viza obţinută trebuie să o scoateţi în tipar, pentru cazurile cînd nu vor funcţiona purtătorii electronici; 7.Viza electronică nu este acceptată la toate punctele de trecere a frontierei. Autorizarea electronică a anumitor țări poate fi utilizată numai la intrarea în ţară cu avionul. Dacă planificaţi să călătoriţi pe mare sau pe uscat, va trebui să obțineţi o viză în conformitate cu metoda stabilită. Înainte de călătorie, verificați pe unde puteți trece granița cu o viză electronică și pe unde nu.

 

Totodată, țineți cont că sistemul e-viza ale unor state (în cazul României, etc) oferă la moment doar posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original la secția consulară. Unele state sînt în proces de definitivare şi testare a sistemului e-viza care, de asemenea, se regăsesc în tabelul de mai jos.

 

 

 

Ţări

Aplicabilitatea

1

Australia

Serviciul e-viza este valabil pentru toate categoriile de vize. Cererea se depune on-line la Ambasada Australiei. Confirmarea de acordare a vizei parvenită de la Ambasada Australiei urmează a fi imprimată şi prezentată împreună cu paşaportul la îmbarcare în aeroport.

 

2 Bahrain

În prezent, doar moldovenii din Golful Persic pot solicita e-viza. Se preconizează că în curînd, cetăţenii a 102 ţări ale lumii vor putea obține posibilitatea de a perfecta vize pentru Bahrain on-line.

3 Cambodgia Serviciul e-viza este valabil doar pentru deplasări în scop turistic.
4

 România

Serviciul românesc e-viza oferă  doar posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original la secția consulară.

5

Turcia

Aplicarea on-line este valabilă doar pentru vizele turistice. De la 01.06.2014 cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de vize (inclusiv ]n scop de turism) pentru a călători în Turcia.

6 Moldova În prezent, sistemul este în proces de definitivare şi testare.
7    India Sistemul e-viza este în proces de definitivare și testare. Serviciul e-viza va fi lansat în decembrie 2014 fiind valabil doar pentru vizele turistice. În prezent, Republica Moldova, nu figurează pe listă statelor cetățenii cărora vor putea solicita on-line viza indiană.
8 Sri Lanka

Serviciul e-viza este valabil pentru toate categoriile de vize cu excepția vizelor de lucru.

9 Singapore Serviciul sistemului e-viza este valabil pentru deplasările în scop de turism, afaceri, vizitarea rudelor, prietenilor. Cererea pentru e-viză poate fi depusă doar printr-un agent acreditat.
10 Mexic

În prezent, serviciile sistemului e-viza sînt valabile doar pentru cetățenii Ucrainei, Turciei și Federației Ruse.

11 EAU

În loc să meargă la Oficiul Serviciului de Imigrație, moldovenii și alți cetățeni străini care locuiesc în Dubai îşi pot rezolva toate întrebările legate vize, descărcînd aplicația mobilă pentru smartphone-uri. Aplicația le permite cetățenilor, rezidenților și companiilor străine să aplice vize pentru ei, rude sau angajați, să actualizeze sau să schimbe statutul vizelor existente. 

12 Sfîntul Kitts și Nevis Viza poate fi obţinută, on-line, accesînd site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Sfîntul Kitts şi Nevis şi completînd formularul tip cu cîteva zile înainte.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.