VULCANII CARE POT DISTRUGE LUMEA ÎN 2012

15.02.2012
Foto: www2.jpl.nasa.gov

Oamenii de ştiinţă sînt îngrijoraţi din cauza pericolului pe care îl prezintă un vulcan subacvatic din Insulele Canare şi unul islandez. Ei sînt legaţi unul de altul, făcînd parte din acelaşi lanţ.

 

Katla (Islanda) are o înălţime de 1 512 metri şi un diametru al craterului de 10 kilometri, scrie Pravda. Problema este că, dacă va erupe, el poate determina şi inundatii catastrofale în această ţară, căci gheţarul Myrdalsjokull s-ar putea topi.

 

Întreaga coastă sud-estică a Islandei ar fi, în acest caz, sub ape. Acest vulcan islandez arăta la mijlocul acestui an că ar putea erupe, iar consecinţele pentru întreaga lume ar fi foarte grave din cauza fumului emanat şi a cenuşii vulcanice.

 

În luna noiembrie, el a cauzat nu mai puţin de 500 de cutremure. El erupe o dată la 40-80 de ani, precedenţii ani fiind 1918, 1934 şi 1955. Erupţia din 1918 a fost cea mai puternică din întreg secolul 20. În 1775, el a cauzat inundaţii devastatoare, aisbergurile dislocate atunci fiind chiar de mărimea unor munţi.

 

Problema vulcanilor islandezi este aceea că sînt legaţi unul de altul. În trecut, erupţia vulcanului Katla a fost precedată de cea a vulcanului Eyjafjallajokull, cel care a agitat întreaga lume.

 

Un alt vulcan, situat în sudul insulei El Hierro (Insulele Canare), dădea semne încă din septembrie că s-ar trezi la viaţă. El a intrat în a treia fază a erupţiei. Locuitorii din zonă nu mai pot respira din cauza mirosului emanat de el. Cantitatea de dioxid de carbon s-a triplat, ceea ce arată că vulcanul nu se va potoli.

 

Specialiştii susţin că între Katla şi El Hierro există o legătură, ei făcînd parte dintr-un lanţ comun.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.