ZONA EURO A INTRAT OFICIAL ÎN RECESIUNE ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA

16.11.2012
Foto: b24.am

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii trei ani, conform unei estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), transmite AFP.


Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.


Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.


În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graţie unei creşteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.


În cazul României, potrivit datelor prezentate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.


La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro şi UE. Executivul comunitar estimează că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% în 2013. Situaţia ar urma să se îmbunătăţească abia în 2014 cînd se estimează o creştere de 1,6%.


Sursa: agerpres.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.