ÎNTREVEDEREA MINIŞTRILOR DE EXTERNE AI R. MOLDOVA ŞI ISRAEL, IURIE LEANCĂ ŞI AVIGDOR LIEBERMAN

22.06.2011

 

În cea de-a doua zi a vizitei sale în Israel, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman.

 

Cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi au pledat pentru consolidarea cooperării între ambele state, preluării experienţei Israelului în dezvoltarea diverselor ramuri ale economiei naţionale, printre care agricultură, medicină şi eficienţa energetică.


Una dintre modalităţile de conlucrare ar fi, potrivit celor doi miniştri, dezvoltarea proiectelor de asistenţă în format trilateral, cu participarea unor state europene, părţile discutând domenii concrete în care acestea ar putea fi realizate. Interlocutorii s-au pronunţat, totodată, pentru intensificarea relaţiilor comercial-economice, pledând pentru investiţii directe în Republica Moldova, valorificarea potentialului economic şi implementarea unor proiecte reciproc avantajoase.


Cei doi vicepremieri au vorbit şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, părtile efectuând un schimb de opinii privind sfidările la adresa securităţii ambelor state. În acest context, ministrul moldovean a accentuat că Republica Moldova susţine plenar punerea în aplicare a principiilor Quartetului de soluţionare a conflictului israeliano–palestinian.


Un alt subiect aflat pe agenda discuţiilor a vizat problema liberalizării regimului de vize între Republica Moldova şi Statul Israel. Menţionăm, că în calitate de prim pas, Guvernul israelian a luat decizia de a elimina taxa pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii RM care călătoresc în această ţară.


Consolidarea dimensiunii parlamentare a cooperării moldo – israeliene a constituit subiectul întrevederilor cu preşedintele Knessetului, Reuven Rivlin, precum şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Israel – Republica Moldova, dna Lea Shemtov.


Ministrul Iurie Leancă s-a întîlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Evreilor originari din Moldova, cu care a abordat perspectivele de dezvoltare a unor proiecte cu susţinere a comunităţilor evreieşti.
Vizita se înscrie în cadrul dialogului şi spiritului de colaborare, şi prietenie dintre cele două ţări, după stabilirea relaţiilor diplomatice acum 19 ani.

 

 

Sursa: mfa.gov.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.