ANDREI POPOV ŞI ELAINE MARSHALL AU COPREZIDAT REUNIUNEA ANUALĂ A COMITETULUI BILATERAL DE COOPERARE REPUBLICA MOLDOVA – CAROLINA DE NORD

24.06.2011

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Andrei Popov, şi Secretarul de Stat al statului american Carolina de Nord, Elaine Marshall, au coprezidat ieri, 23 iunie 2011, Reuniunea anuală a Comitetului Bilateral de Cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord (RM-CN), întrunire ce s-a desfăşurat după o pauză de mai bine de 5 ani.


La şedinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Viceminiştrii Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, de Interne, Mediului, Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, mediului academic, rectori ai universităţilor din capitală, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi Ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry, Gen. Gregory Lusk, Comandantul Gărzii Naţionale din statul american Carolina de Nord si Consulul Onorific al RM în statul Carolina de Nord, Florin Pindic-Blaj.


Participanţii la reuniune au trecut în revistă ultimele evoluţii în relaţiile bilaterale dintre R.Moldova – Carolina de Nord în domeniile sănătăţii, educaţiei, protecţiei mediului, asistenţei umanitare, agriculturii, economiei, menţionând în acest sens proiectele desfăşurate în cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, librăriilor şi bibliotecilor din ţară, Ministerului Apărării, precum şi în cadrul unor gospodării agricole din RM. În baza acestor proiecte de colaborare, sute de experţi din Moldova au făcut stagii de pregătire în Carolina de Nord, pentru ca ulterior să implementeze noile proiecte în RM. De altfel, peste o mie de experţi americani au vizitat, la rândul lor, Republica Moldova de la lansarea parteneriatului cu acest stat în 1999. De asemenea, participanţii au venit cu propuneri concrete de continuare a colaborării în domeniile deja abordate, dar şi în sectoare noi, cum ar fi producerea bio-carburanţilor din materie primă agricolă.


Secretarul de Stat al statului american Carolina de Nord, Elaine Marshall, s-a arătat încântată de evoluţiile din Republica Moldova, precizând că de la ultima sa vizită în ţara noastră s-au înregistrat progrese în multe domenii. “Moldova a făcut nişte paşi importanţi, de aceea trebuie susţinută. Am venit cu proiecte concrete de colaborare şi abia aşteptăm să le punem în practică. Unul dintre acestea ar fi racordarea bibliotecilor din satele moldoveneşti la reţeaua de Internet, astfel încât copiii să aibă acces la informaţie, studii şi cunoaştere”, a spus Elaine Marshall.
Viceministrul Andrei Popov a declarat, la rândul său, că parteneriatul dintre R.Moldova – Carolina de Nord este considerat unul de succes, un model de cooperare dintre un stat american şi o ţară străină. “Această vizită a dnei Marshall în Moldova, a şaptea la număr, nu poate fi văzută decât ca parte a unei noi dinamici ascedente, unui nou context al relaţiilor moldo-americane, care în ultimul an şi jumătate are un alt impuls, mai intens şi mai constructiv”, a spus Andrei Popov.


Programul vizitei Secretarului Marshall în R. Moldova (22-26 iunie 2011) include întrevederi cu Preşedintele interimar al RM, Prim-ministrul RM, conducerile diverselor ministere, precum şi vizite la instituţiile beneficiare de ajutorul oferit de către partenerii din Carolina de Nord.
 

 

Sursa: mfa.gov.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.