BANCA MONDIALĂ GATA SĂ AJUTE EUROPA DE EST SĂ FACĂ FAŢĂ CRIZEI DATORIILOR

15.06.2012
Foto: lideruldeopinie.ro

Banca Mondială este gata să ofere ţărilor din Europa de Est sprijinul care să le permită acestora să facă faţă crizei datoriilor suverane şi totodată să-şi reducă dependenţa de programele de salvare, a declarat zilele trecute directorul de ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice al Băncii Mondiale, Peter Harrold.

 

Peter Harrold a precizat că Banca Mondială, care recent a aprobat un împrumut preventiv de un miliard de euro pentru România, poartă discuţii preliminare pentru a garanta o emisiune de bonduri a Croaţiei şi ar putea de asemenea să ofere asistenţă tehnică Ungariei, după ce guvernul de la Budapesta va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

 

În ultimii trei ani România, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Letonia au solicitat asistenţa Fondului Monetar Internaţional pentru a putea face crizei. Împrumuturile acordate de FMI au fost însă condiţionate de măsuri de austeritate, precum reduceri de cheltuieli şi salarii, iar în unele ţări adoptarea acestor măsuri nepopulare a dus la căderea guvernelor.

 

Creditul acordat României 'ar putea fi un exemplu pentru acest gen de acorduri', a declarat Peter Harrold. 'Tranziţia de la o situaţie în care FMI se ocupă de toate aspectele la una în care te ajută dar menţin un profil mai redus pe baza unui acord preventiv, ca o ancoră dar nu ca un controlor, este un lucru bun', a adăugat oficialul Băncii Mondiale.

 

Peter Harrold a mai spus că ratingul 'AAA' de care beneficiază Banca Mondială ar putea ajuta Croaţia să-şi reducă costurile de creditare cu ocazia programatei sale emisiuni de eurobonduri, în condiţiile în care Banca Mondială a mai garantat bonduri emise de Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

 

'Ţări, precum Serbia şi Croaţia, se confruntă cu costuri de finanţare ridicate. Emiterea de bonduri sau contractarea unui împrumut cu garanţia Băncii Mondiale poate avea un impact semnificativ asupra costurilor şi poate fi un lucru foarte bun', a subliniat Peter Harrold.

 

Europa de Est a fost una din regiunile cele mai grav lovite de îngheţarea pieţei creditului după colapsul Lehman Brothers din 2008. În prezent regiunea încearcă să se protejeze de o posibilă contagiune a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul canalului bancar şi cel al schimburilor comerciale. Europa Emergentă este vulnerabilă pentru că este singura regiune din lume unde băncile internaţionale deţin cea mai mare parte din industria bancară locală.

 

Sursa: agerpres.ro


 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.