CEL MAI BUN AEROPORT DIN LUME: CU STRATURI DE FLORI, METROU ŞI CABINE DE DUŞ (FOTO)

Foto: airport.kr

Seul. Principalele porţi de acces ale Coreii de Sud, care deserveşte 35 de mii de pasageri. Pentru al şaptelea an consecutiv, titlul de cel mai confortabil aeroport pentru pasageri, deci, implicit, un etalon pentru celelalte aerogări, îi revine Aeroportului Internaţional Incheon (Seul), cu 74 de ieşiri de îmbarcare (porţi). Întîietatea i-a fost acordată de către Organizaţia Mondială a Aeroporturilor Internaţionale (АСI), în rezultatul unui sondaj anonim, cu participarea a 350 de mii de pasageri din 50 de ţări (această distincţie este supranumită „Premiul Nobel în domeniul aviaţiei”). În 2009, potrivit companiei de evaluare britanice Skytrax, Incheon a cucerit nivelul maxim de performanţă (5 stele), care pînă atunci a fost deţinut de Aeroportul Internaţional Singapore-Changi. Potrivit АСI, secretul aerogării din capitala Coreii de Sud, cu o capacitate anuală de pînă la 40 de milioane de pasageri, rezidă în cele 35 de mii de angajaţi, care menţin în ordine ideală fiecare colţişor al aeroportului şi sînt capabili să ofere rapid clienţilor orice serviciu solicitat. De asemenea, un rol important îl are susţinerea guvernului, care din 1988 alocă milioane de dolari anual pentru modernizarea şi extinderea aeroportului Incheon, pentru crearea căruia au fost unite 4 insule şi alte cîteva insuliţe mai mici.


Cel mai important lucru cu care se pot lăuda coreenii privitor la aeroportul lor este propria cale ferată, care transportă pasagerii de pe aerodrom către aeroport. Aceasta a fost inaugurată în 2007, iar acum este extinsă şi către Seul. Adică, la sosire în aeroport, pasagerii trec imediat controlul vamal şi, dacă nu au bagaje, pot merge direct în capitală. La moment legătura dintre aeroport şi oraş este asigurată de un pod plutitor, însă cea mai mare parte din fluxul de pasageri este deservită prin autobuze private, cu care clienţii pot ajunge în orice colţ al ţării.


Incheon. Pentru construcţia aeroportului au fost unite patru insule de dimensiuni mari şi circa o duzină de insuliţe mici. Către 2020, acesta va putea deservi 128 de aeronave concomitent.



Acum un an am avut ocazia să ajung în Incheon şi pot să vă asigur că aici controlul vamal în genere nu ocupă timp. Însă, din timpul zborului ni s-a propus să completăm fişele de turist, unde trebuia să indicăm scopul călătoriei, prezenţa lucrurilor obligatorii declarate, datele privind transportarea drogurilor, armelor, unui şir de preparate medicamentoase etc. La ghişeele de control vamal, care s-au întins practic pe o suprafaţă egală cu cea a unei străzi şi deci nu există cozi, îi întinzi paşaportul cu fişa, aceasta din urmă rămîne la grănicer şi poţi să mergi mai departe. Veridicitatea informaţiei scrise în fişă se verifică în sala de primire a bagajelor, cu ajutorul unui cîine special instruit, care-ţi miroase toate valizele.


Incheon oferă o mulţime de comodităţi pentru pasagerii aflaţi în tranzit. Aceştia pot beneficia de duş, de masaj, se pot odihni în fotolii lungi, comode, amplasate în zona de tranzit. În plus, în aeroport zilnic funcţionează un „Centru Cultural”, unde turiştii au ocazia să practice un meşteşug tradiţional-coreean – împletirea şi confecţionarea de obiecte din fire de bambus, plus, aceştia se pot bucura de trei straturi mari de flori, cu cactuşi şi plante din grădinile publice.


Există însă un dezavantaj. La Incheon se păstrează gratis doar o singură unitate de bagaj – chiar dacă greutatea totală a două valize nu depăşeşte limita de stocare gratuită, veţi putea lăsa gratuit doar una. Există însă o soluţie – să împachetaţi toate bagajele într-o singură cutie. Însă, pentru a ajunge la secţia de împachetare, va trebui să mergeţi în cel mai îndepărtat colţ al aeroportului, suprafaţa terminalului de pasageri al căruia constituie 496 000 de metri pătraţi.


Apropo, titlul celui mai prost aeroport din lume, conform unor clasamente îl deţine Charle de Gaule din Paris. Nemulţumirea pasagerilor este provocată de toaletele murdare, fotoliile incomode, fără suporturi pentru braţe, personalul nepoliticos, dar şi cazurile destul de dese de pierdere a bagajului. În plus, pasagerii se plîng de numărul mare de boschetari care hoinăresc prin apropierea terminalelor aeroportului şi îi sîcîie pe turişti. Pe locul doi printre „codaşi” se află aeroportul „Sheremetievo” din Moscova.


AEROPORT CU SAUNĂ
Pe poziţia a doua în clasamentul celor mai bune aeroporturi din lume se află Changi din Singapore, unde la dispoziţia pasagerilor funcţionează un cinematograf gratuit, în zona de aşteptare sînt amplasate fotolii cu masaj, dotate cu un deşteptător, în plus, sînt instalați palmieri şi fîntîni arteziene.

 


În apropierea pistei de decolare se află hotelul Changi, unde camerele se pot închiria pe ore, puteţi beneficia de saună şi piscină, alături de care decolează avioanele. Numărul de angajaţi ai hotelului este de 13 mii.


BEIJING: 1100 DE CURSE ZILNIC
Pe locul 3 se află Aeroportul Internaţional din Beijing „Shoudu”, care deserveşte zilnic 1100 de curse aeriene şi are ieşire la metrou. Între cele 3 terminale circulă trenuri.

 


În fiecare colţ al şirurilor de scaune dîn sala de aşteptare sînt prevăzute prize. În fiecare toaletă există o cameră special amenajată pentru mame cu bebeluşi şi WC-uri pentru persoane cu dizabilităţi. Aeroportul dispune şi de o grădină de iarnă în stilul imperial al Palatului de Vară.

 


AEROPRORTUL BINEVOITOR DIN MALTA
Pe primul loc în Europa s-a clasat Aeroportul Internaţional din Malta. Este singurul aeroport al acestui stat insular, situat la 30 minute de mers de capitală. Chiar din terminal puteţi comanda un taxi către orice punct al insulei sau să închiriaţi un automobil de orice model.

 

 

„Terminalul nu e prea mare, dar foarte modern. Totul decurge calm, calculat şi, cel mai important, binevoitor. Centrul comercial Duty Free este mare şi cu preţuri rezonabile. Există multe localuri unde se poate mînca pe săturate”, scriu pe forumuri turiştii ucraineni.


ÎN OTTAWA, DUTY FREE RECEPŢIONEAZĂ COMENZI
Cel mai bun aeroport din America de Nord este Macdonald-Cartier International Airport din Ottawa, care deserveşte 200 de mii de curse pe an și găzduiește un monument în forma unei canoe indiene autentice. Practic, în orice colţ al clădirii aeroportului există acoperire Wi-Fi cu acces gratuit.

 

 

Din aeroport spre capitala Canadei, pasagerii se pot deplasa cu mijloace de transport public, care circulă timp de 24 de ore. Iar în magazinele Duty Free puteţi comanda produse în prealabil.


Sursa: segodnya.ua

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.