COMPANIILE DIN BELGIA MANIFESTĂ INTERES SPORIT FAŢĂ DE PIAŢA DIN MOLDOVA

11.05.2011

Companiile belgiene manifestă un interes tot mai mare faţă de piaţa Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Ministerului Economiei al Moldovei, despre aceasta a declarat Ambasadorul Belgiei în Moldova cu sediul la Bucureşti, Philippe Beke, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr. Diplomatul Belgian a exprimat disponibilitatea Belgiei de a oferi asistenţă Moldovei în procesul de integrare europeană şi de implementare a reformelor, prin intermediul diferitor instrumente de cooperare, cum ar fi TAIEX (Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii). Philippe Beke a felicitat Moldova pentru progresele în pregătirea de negocieri a Acordului de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, menţionînd că aceasta este calea corectă care, după ce vor fi implementate prevederile acestor documente, va aduce beneficii atît agenţilor economici, cît şi populaţiei Moldovei.

 

Diplomatul belgian s-a arătat interesat de priorităţile în domeniul economic ale Guvernului de la Chişinău şi de oportunităţile de investiţii din partea companiilor belgiene, în condiţiile în care schimburile comerciale bilaterale rămîn destul de modeste. La rîndul său, Valeriu Lazăr a menţionat că Ministerul Economiei este în proces de revizuire a tuturor activelor statului, inclusiv a întreprinderilor subordonate ministerelor şi autorităţilor publice. Potrivit ministrului moldovean, după ce va fi definitivată foaia de parcurs, lista întreprinderilor de stat sau a societăţilor pe acţiuni cu participarea statului, ce urmează a fi deetatizate, va fi dată publicităţii. Valeriu Lazăr a subliniat că partea moldovenească va propune atît privatizări clasice pentru unele întreprinderi, cît şi parteneriate public-private, prin oferirea în concesiune sau administrare fiduciară, în special a utilităţilor publice şi a obiectelor de infrastructură. Printre priorităţile Guvernului RM Valeriu Lazăr a enumerat reformarea învăţămîntului, care trebuie abordat ca o investiţie, şi nu ca un cost, renovarea infrastructurii şi, nu în ultimul rînd, agricultura, care poate deveni unul din motoarele de creştere economică a Moldovei.

 

De asemenea, potrivit ministrului Economiei, o reformă importantă este cea a sectorului energetic, deoarece întreprinderile din acest sector au active cu grad înalt de uzură, ceea ce duce la pierderi şi costuri înalte, iar statul nu are suficiente mijloace pentru a investi. În această situaţie, în modernizarea sectorului, Ministerul Economiei mizează pe parteneriatul public-privat. În context, Valeriu Lazăr a subliniat importanţa proiectelor de sporire a eficienţei energetice, domeniu de care ar putea fi interesaţi şi investitorii belgieni. Oficialul moldovean a menţionat că reformele au fost amînate de mai mulţi ani, însă implementarea acestora este necesară Moldovei. Valeriu Lazăr a subliniat importanţa trecerii de la vechiul model economic fără viitor, bazat pe remitenţe şi export de forţă de muncă şi nu de produse, la un model economic de dezvoltare bazat pe investiţii şi export. Potrivit datelor Ministerului Economiei al Moldovei, volumul comerţului exterior dintre Moldova şi Belgia, în anul 2010, a constituit 38,8 mln USD sau cu 40,1% mai mult, comparativ cu anul precedent. În particular, volumul exporturilor moldoveneşti în Belgia s-a majorat cu 36,4% şi a atins 7,5 mln USD. Belgia se situează pe locul 24 în topul celor mai mari importatori din Moldova, deţinînd o pondere de 0,47 % în volumul total al exportului moldovenesc. Importurile din Belgia în Moldova în anul 2010 au constituit 33,5 mln USD, în creştere cu 50,9% faţă de anul precedent. Belgia ocupă locul 21 în topul ţărilor din care Moldova efectuează importuri, cu o pondere de 0,87% în volumul total al importurilor în Moldova.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.