DELEGAŢIA CAMEREI DE COMERŢ ȘI INDUSTRIE A MOLDOVEI PARTICIPĂ LA PRIMUL FORUM ECONOMIC CEFTA LA BELGRAD

24.05.2011

Delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei participă la primul Forum economic „Reuniunea Camerelor de Comerţ şi a oraşelor din regiunea CEFTA (Acordul Central European de Comerţ Liber)”, care se desfăşoară în perioada 23 – 24 mai la Belgrad. Potrivit directorului Departamentului Economie al CCI, Sergiu Harea, evenimentul este organizat în cadrul Proiectului de parteneriat "DIHK - CEFTA", cu scopul de a face schimb de experienţă şi a identifica modalităţile de intensificare a cooperării regionale. Din delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei fac parte directorul filialei Ungheni, Serghei Cladco, şi şeful Secţiei analiză economică, Dragoş Neamţu.

 

În cadrul Forumului de la Belgrad, reprezentanţii fiecărui stat membru al CEFTA prezintă potenţialul economic al ţării respective. De asemenea, sînt abordate subiecte referitor la punerea în aplicare a normelor privind achiziţiile publice în regiune, înlăturarea barierelor netarifare, formele de cooperare economică şi accesul pe pieţele terţe. Totodată, se discută despre avantajele pieţei unice pentru investiţii în regiunile CEFTA, promovarea activităţilor Camerelor de Comerţ din regiunea CEFTA în vederea implementării prevederilor Acordului Central European de Comerţ Liber. Reprezentanţii CCI a Moldovei vor prezenta la Forumul Economic de la Belgrad relaţiile şi oportunităţile de cooperare economică şi instituţională cu statele din regiunea CEFTA.

 

Potrivit surselor din cadrul CCI a Moldovei, colaborarea în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber este considerată o etapă de pregătire pentru accesul pe piaţa comunitară internă, UE fiind, de la început, în favoarea formării şi funcţionării CEFTA. Principalul obiectiv urmărit de CEFTA este crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului în perioada de tranziţie. Proiectul "DIHK - CEFTA", al cărui partener este şi CCI a Moldovei, a fost lansat pe 1 mai 2010, pe o durată de 3 ani, avînd ca scop aplicabilitatea CEFTA prin consolidarea Camerelor Economice din Europa de Sud-Est, sprijinind, astfel, stabilitatea politică, dezvoltarea economică şi cooperarea interregională.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.