GERMANIA SE OPUNE INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN.

04.03.2013
Foto: antena3.ro

Mesajul public vine de la ministrul german de Interne şi aruncă în aer speranţele noastre de a primi un calendar precis de aderare, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de săptămîna viitoare. Guvernul român cere Germaniei şi celorlalte state care se opun să-şi motiveze poziţia cu argumente solide şi insistă că, dacă decizia se amînă din nou, dosarul Schengen nu mai reprezintă o prioritate pentru România.


Într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, ministrul german de Interne Hans Peter Friedrich susţine că România şi Bulgaria nu sînt pregătite pentru o aderare imediată la spaţiul Schengen. Dacă la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne de săptămîna viitoare cele două ţări vor insista pentru un vot, Germania va uza de dreptul de veto, a anunţat demnitarul.


"Bulgaria şi România trebuie sa acţioneze mai hotărît împotriva corupţiei. Cine îşi poate procura prin mituire o viză, poate să călătoreasca fără niciun control suplimentar pînă în Germania. O extindere a spaţiului Schengen este acceptată de cetăţenii noştri numai atunci cînd premisele esenţiale sînt asigurate. Deocamdată, nu e cazul. ", a declarat ministrul german.


Hans Peter Friedrich susţine că nici soluţia de compromis a aderării parţiale, cu frontierele aeriene şi maritime, nu mai este luată în calcul.


Guvernul român spune însă că România a îndeplinit toate criteriile de aderare şi cere statelor care au rezerve să-şi motiveze poziţia cu argumente clare şi în conformitate cu tratatele europene.


Opoziţia acuză guvernul că sacrifică interesul naţional al României pentru a pune justiţia sub control politic.


Presedintele Traian Basescu a precizat acum două zile că se delimitează de afirmaţiile ministrului de Externe, iar aderarea la spaţiul Schengen rămîne o prioritate pentru România.


Ponta: Un prim moment favorabil va fi în octombrie, după alegerile din Germania


Duminică seara, premierul Victor Ponta a declarat că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care "înjură şi vorbesc de rău România" pe la Bruxelles şi Berlin şi "se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă".


Ponta a mai spus că un prim moment favorabil pentru o decizie de aderare la Schengen ar putea apărea în luna octombrie, după alegerile parlamentare din Germania, iar "dacă nu, la anul".


Premierul a făcut aceste declaraţii în Bucureşti, la Ateneul Român, la sosirea pentru lansarea cărţii despre Ion Iliescu, chiar de ziua de naştere a fostului preşedinte. Ion Iliescu a împlinit duminică 83 de ani.

 

Sursatvrnews.ro
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.