MAREA BRITANIE VA ORGANIZA UN REFERENDUM PRIVIND RĂMÎNEREA ÎN UE

11.10.2012
Foto: itar-tass.com

Pentru Marea Britanie a venit timpul să decidă dacă țara trebuie să rămînă în UE. Despre aceasta se afirmă într-un articol publicat astăzi în ziarul "Daily Express", în care se prezintă citate din discursul prim-ministrului David Cameron la conferința partidului.

 

"Referendumul național este cea mai onestă, simplă și fără ambiguități modalitate de a determina relația dintre Londra și Bruxelles", a declarat marți șeful guvernului în prezența adepților conservatori din Birmingham. "Europa se schimbă, zona euro este pe calea integrării și eu cred că pentru ea – într-un moment cînd trebuie salvată moneda unică – aceasta este alegerea potrivită", a continuat liderul partidului conservator.

 

"În situația actuală, Marea Britanie are posibilitatea să găsească o soluție nouă și mai bună pentru interacțiunea cu Europa. Și eu promit că, în procesul de pregătire pentru viitoarele alegeri, vom face tot posibilul pentru a găsi o soluție", a declarat Cameron. În plus, potrivit prim-ministrului, este necesar ca toate părțile interesate să poată ”ajunge la un compromis pe această temă”.

Pe fundalul reducerii ratingului partidului Tory și creșterii în popularitate a oponenților săi politici, în special a liderului laburiștilor Ed Miliband, șeful guvernului de coaliție, în cele din urmă, a recunoscut public reticența britanicilor față de rămînerea în UE. Anterior, reprezentanții oficiali ai lui David Cameron au spus că ideea "nu găsește sprijin popular" și au numit prioritară soluționarea crizei din zona euro.

 

Conform unor sondaje recente, 80 la sută dintre britanici doresc ca în țară să fie organizat un referendum cu privire la aderarea viitoare a Regatului Unit la UE. Totodată, aproximativ jumătate din ei pledează în favoarea unui plebiscit imediat, iar o treime consideră că aceasta este o perspectiva pentru următorii cîțiva ani. Însă caracteristica cea mai neașteptată a majorității sondajelor de opinie publică deja acum trebuie recunoscută lipsa unor diferențe serioase în ce privește necesitatea exprimării voinței naționale a susținătorilor diferitelor forțe politice. Chiar și în rîndul alegătorilor care votează în mod tradițional pentru liberal-democrați – cei mai convinși susținători ai integrării europene, ideea referendumului a fost susținută de 74 la sută.

 

Conferința conservatorilor, la care actualul prim-ministru critică în mod constant intențiile UE de aprofundare a integrării, se va încheia astăzi la Birmingham. Se prevede că, în ultima zi a conferinței, Cameron va ține un discurs.

 

Sursa: warandpeace.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.