OAMENII DE AFACERI DIN MOLDOVA ŞI GERMANIA DISCUTĂ PERSPECTIVELE DE EXTINDERE A COOPERĂRII ÎN CADRUL FORUMULUI ECONOMIC DE LA HAMBURG

19.05.2011

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, a participat astăzi la deschiderea forumului economic moldo-german de la Hamburg. Potrivit comunicatului Serviciului de presă al Guvernului, vorbind la deschiderea forumului, el şi-a exprimat speranţa că relaţiile economice dintre Moldova şi Germania se vor dezvolta ascendent şi în continuare. Vladimir Filat a menţionat că, în prezent, în Moldova activează peste 160 de companii cu capital german, care au investit în republică peste 110 milioane de euro. Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa în creşterea numărului de investitori germani în Moldova. Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că, pentru a face Moldova atractivă în ochii investitorilor străini, trebuie de muncit foarte mult, de îmbunătăţit climatul de afaceri din republică. El a subliniat importanţa faptului că autorităţile moldoveneşti au o viziune clară în privinţa modului de modernizare a Moldovei, şi în acest proces ţara este sprijinită de partenerii externi de dezvoltare. Vladimir Filat a remarcat că, aici Germania joacă un rol foarte important, şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru aceasta. Potrivit premierului, Moldova este angajată deplin să meargă pe calea europeană, iar Guvernul face totul pentru dinamizarea acestui proces. El a menţionat că, în mai puţin de doi ani de la venirea la putere a alianţei de guvernare, Moldova din cadrul Parteneriatului Estic a devenit cea mai orientată ţară spre UE. Vladimir Filat a subliniat că cetăţenii republicii îmbrăţişează cu entuziasm valorile europene şi susţin autorităţile în parcursul european. El a atras atenţia asupra faptului că peste 50% din comerţul exterior al Moldovei îi revine Uniunii Europene. Vladimir Filat a precizat că Moldova se află într-un dinamic proces de negociere a Acordului de Asociere, care, odată intrat în vigoare, va oferi un cadru de asociere politică şi integrare economică cu UE.

 

Referindu-se la stabilitatea macroeconomică şi a investiţiilor, prim-ministrul a menţionat că autorităţile moldoveneşti cooperează cu succes cu Fondul Monetar International, pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi dinamizarea economiei, şi au progresele evidente în acest domeniu. Vladimir Filat a spus că Guvernul Moldovei vede în atragerea investiţiilor străine o prioritate şi va contribui în continuare la crearea unui mediu de afaceri mai favorabil şi transparent prin previzibilitate fiscală şi stabilitate macroeconomică, precum şi prin intensificarea dialogului cu investitorii. Prim-ministrul a subliniat că Moldova acordă o atenţie deosebită dezvoltării relaţiilor cu Germania, pe care le consideră foarte importante în procesul de consolidare democratică şi economică a ţării. Vladimir Filat a menţionat că relaţia dintre Moldova şi RFG a cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultimul an şi jumătate, exprimîndu-şi speranţa că acesta este doar începutul. "Vă aşteptăm cu interes în Republica Moldova şi Vă asigur că ţara noastră vă poate oferi oportunităţi de afaceri foarte bune", a spus Vladimir Filat. În cadrul forumului, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a făcut o prezentare a situaţiei economice a Moldovei, precizînd că în anul trecut republica a reuşit să recupereze pierderile cauzate de recesiunea economică, înregistrînd o creştere de 6,8%. Valeriu Lazăr s-a referit la oportunităţile investiţionale din Moldova, menţionînd că Portul internaţional Giurgiuleşti, care, deşi nu poate fi comparat cu portul din Hamburg, este un punct important pentru dezvoltarea afacerilor în Moldova. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a subliniat că colaborarea cu partenerii din Germania este una foarte intensă, referindu-se la proiectele lansate la CCI privind calitatea afacerilor, managementul întreprinderilor, trecerea la produse de calitate. Gheorghe Cucu a îndemnat oamenii de afaceri germani să investească în Moldova, dînd asigurări de toată deschiderea din partea organizaţiei pe care o conduce.

 

La rîndul său, vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Hamburg, Jens Peter Breitengros, şi-a exprimat aprecierea faţă de numărul mare de oameni de afaceri din Moldova care participă la forum, dar şi faţă de dorinţa Guvernului Moldovei de a avea o economie europeană. El a subliniat că iniţiativa de a organiza acest forum aparţine Moldovei, precizînd că republica trebuie să-şi facă mai cunoscute posibilităţile investiţionale, în mod special în sectorul agroindustrial. Jens Peter Breitengros a făcut o prezentare a situaţiei economice a oraşului Hamburg, menţionînd că inima acestui oraş este portul, care deschide mari perspective de dezvoltare economică. El a spus că în Moldova deja activează companii germane, iar numărul acestora ar putea creşte considerabil odată cu sporirea atractivităţii condiţiilor de activitate pentru investitori. Jens Peter Breitengros a dat asigurări privind suportul necesar în vederea promovării investiţiilor germane în Moldova, dar şi asistenţa pentru companiile din republică. Scopul Forumului economic moldo-german de la Hamburg constă în consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări. Programul Forumului include mai multe sesiuni privind experienţa antreprenorilor germani în Moldova, transportul şi logistica, agricultura şi procesarea produselor alimentare.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.