PLANUL MONTI: O NECESITATE STRINGENTĂ

08.12.2011
Foto: mk.ru

Planul dur de austeritate, prezentat de guvernul Mario Monti Parlamentului italian, trezeşte tot mai multe critici din partea principalelor forţe politice ale ţării. Sindicatele ameninţă cu greve şi califică planul ca fiind „nedrept”. Economia bugetară de 30 mld. în decurs de 3 ani în proporţie de 85% este asigurată prin creşterea impozitelor.

 

În presă se discută ce consecinţe ar putea avea eşecul acestui plan pentru Italia şi soarta monedei unice. Gaz pe foc a mai adăugat şi agenţia de rating Standard & Poor’s, care a plasat în regim de monitorizare ratingul a 15 din cele 17 ţări ale zonei euro, inclusiv Italia.

 

Corespondentul „Reuter” la Roma, Philip Pulella, vede în măsurile întreprinse de agenţia de rating un semn bun pentru Italia: „Într-un anume sens, Italia poate respira uşurat. S-a obişnuit deja că este arătată cu degetul. Pe parcursul ultimelor săptămîni, Italia, Portugalia şi Irlanda se află în epicentrul furtunii de pe piaţa obligaţiunilor. Şi acum am primit un mesaj că toate ţările europene sînt în aceeaşi situaţie”.

 

Parlamentul italian trebuie să aprobe planul de austeritate pînă la 23 decembrie. Îndoieli însă cu privire la faptul că, într-o redacţie sau alta, acesta va fi aprobat, nu sînt: o ţară, a cărei datorii au atins 120% din valoarea PIB-ului, trebuie să recupereze încrederea creditorilor. Ceea ce înseamnă că italienii vor fi nevoiţi să facă sacrificii şi să-şi ia rămas bun de la Dolce Vita.


Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.