RUSIA-FRANŢA: COOPERARE INTERPARLAMENTARĂ

07.02.2013
Foto: romanian.ruvr.ru

Delegaţia parlamentară rusă condusă de preşedintele Dumei de Stat Serghei Narîşkin a încheiat vizita de lucru în Franţa. Potrivit observatorilor, în pofida faptului că în timpul vizitei au fost examinate între altele aspecte internaţionale dificile, tonul general al discuţiilor a fost prietenos şi constructiv.


Franţa speră în cooperarea strînsă cu Rusia în cadrul preşedinţiei ruse în G20, a declarat preşedintele Adunării Naţionale a Franţei Claude Bartolone. „Am dori ca această preşedinţie să fie promiţătoare, în special în ceea ce priveşte creşterea economică, reglementarea sferei financiare, combaterea corupţiei precum şi aspectele sociale ale globalizării”, a declarat Bartolone. De asemenea, el a relevat că Franţa are o atitudine pozitivă faţă de problema eliminării regimului vizelor între UE şi Rusia. „Trebuie să-i convingem pe partenerii noştri europeni că este timpul să se reducă barierele care stau în calea circulaţiei oamenilor în Europa”, este convins parlamentarul francez.


Vizita delegaţiei Dumei de Stat la Paris s-a încheiat cu reuniunea aşa-numitei Comisii interparlamentare ruso-franceze mari care a abordat între altele probleme de natură politică, de exemplu problema vizelor.
Referindu-se la încă o problemă acută, Serghei Narîşkin a subliniat că Rusia va fi obligată să răspundă la desfăşurarea scutului antirachetă american în Europa.


„Rusia a reuşit să edifice o cooperare constructivă cu toţi partenerii internaţionali importanţi. Însă, de exemplu cu NATO mai rămân momente dificile, în special este vorba de diferenţele fundamentale în abordarea creării sistemului regional de apărare antirachetă în Europa. Avem nevoie de garanţii că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei. Dacă partenerii noştri americani vor adopta decizia şi sistemul va fi desfăşurat, noi va trebui să răspundem, dar aceasta nu este alegerea noastră”.


După cum a relevat preşedintele Dumei de Stat, SUA asigură doar verbal că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Dar de fapt refuză să elaboreze şi să semneze acordul corespunzător din punct de vedere juridic şi deci Moscova are îndoieli rezonabile. „Sîntem conştienţi de faptul că în sistemul global format din două componente – forţele de descurajate nucleară şi sistemul global de apărare antirachetă – securitatea poate fi doar egală şi indivizibilă pentru toţi”, a adăugat Narîşkin.


Continuînd tema politicii internaţionale, preşedintele Dumei de Stat a spus că îşi pune speranţa în acţiunile comune ale Rusiei şi Franţei în Consiliul de Securtiate al ONU în vederea soluţionării problemei desfăşurării unor forţe internaţionale în Mali. Potrivit lui Serghei Narîşkin, Rusia sprijină eforturile Franţei axate pe păstrarea integrităţii teritoriale a acestui stat african: „Sîntem conştienţi de faptul că situaţia este dramatică. La vremea sa, Rusia s-a confruntat îndeaproape cu problema terorismului”.


Sursa: ria.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.