SUMMITUL EUROPEAN: COMPROMIS ÎNTRE FRANŢA ŞI GERMANIA ASUPRA SUPERVIZĂRII BANCARE. PROGRESELE ÎNREGISTRATE DE GRECIA, SALUTATE DE LIDERII ZONEI EURO

19.10.2012
Foto: icn.com

Liderii europeni au ajuns joi seara la un compromis asupra calendarului şi extinderii supervizării bancare în zona euro, un subiect care afecta relaţiile dintre Franţa şi Germania. Totodată, liderii zonei euro au "salutat progresele înregistrate de Grecia în vederea redresării programului de ajustare".


Reuniţi la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor membre au ajuns la un "acord" în vederea "unei aplicări treptate în 2013" a unei supervizări unice a băncilor din zona euro, a anunţat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene (CE), Olivier Bailly, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.


Ei au decis să aprobe direcţiile mari ale acestui mecanism pînă la sfîrşitul anului.


În cadrul summitului din iunie, care a condus la unele progrese în încercarea de a scoate zona euro din criză, liderii europeni au fost de acord să "examineze" propunerile CE cu privire la acest subiect "pînă la sfîrşitul lui 2012". Comisia şi anumite state, inclusiv Franţa, au exercitat imediat presiuni ca mecanismul de supervizare bancară să fie pus în aplicare încă de la începutul lui 2013.


Însă Germania şi-a exprimat pe loc reticenţele asupra calendarului, catalogîndu-l ca "nerealist".


După mai multe ore de negocieri joi seara, Franţa şi Germania au ajuns, pînă la urmă, la un compromis, şi anume Berlinul obţine o aplicare graduală a mecanismului, iar Parisul obţine ca supervizarea să se aplice celor 6.000 de bănci din zona euro, ci nu doar celor mai importante.


Acest lucru înseamnă că băncile regionale germane vor fi şi ele supuse mecanismului de supervizare, spre deosebire de ceea ce dorea Berlinul, dar începînd abia din ianuarie 2014, a anunţat o sursă guvernamentală franceză.


În Germania sunt prevăzute alegeri legislative în septembrie 2013. Angela Merkel, care îşi va pune mandatul în joc, trebuie să ţină cont de o opinie publică tot mai ostilă ideii de a ajuta ţările din zona euro aflate în dificultate.


"Solicitările (preşedintelui francez Francois) Hollande erau atît de puţin realiste, încît exista un risc ca acest lucru să se întoarcă împotriva lui. În orice caz, scenariul cel mai optimist nu va permite o intrare în vigoare înainte de vara lui 2013", a apreciat un diplomat european mai apropiat de poziţia germană.


Problema supervizării bancare este foarte sensibilă, deoarece ea reprezintă condiţia ca o recapitalizare directă a băncilor prin intermediul MES să fie efectuată fără să sporească datoria ţărilor.


Acest mecanism trebuie să împiedice ca crizele bancare să se transforme într-o criză a datoriei. El interesează Spania, care trebuie să îşi salveze sectorul bancar şi care a obţinut în acest sens o linie de credit în valoare de 100 de miliarde de euro.

 

Sursa: dw.de

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.