UCRAINA A SISTAT LIVRAREA DE ENERGIE ELECTRICĂ CĂTRE MOLDOVA

02.04.2012
Foto: noi.md

Ucraina a sistat livrarea de energie electrică către Moldova, deoarece contractul precedent a expirat pe 1 aprilie. Această informație a fost oferită NOI.md de Guvernul Moldovei. Noul contract încă nu a fost semnat – Moldova şi Ucraina nu au reuşit să convină asupra preţurilor.

 

Moldova a refuzat să achiziţioneze de la compania ucraineană "Power-Trade" energie electrică la un nou preţ de 7,5 cenţi pentru 1 kw/h în loc de 6,1 cenţi. Partea ucraineană a acceptat să reducă preţul de vînzare pînă la 7 cenţi. Însă partea moldovenească a respins şi această opţiune. Vladimir Filat a declarat recent că această propunere este inacceptabilă.

 

Vladimir Filat, de asemenea, a spus că Moldova va prelungi pentru încă trei luni, pînă la finele primului semestru al anului 2012, termenul contractului cu "Power-Trade" privind aprovizionarea cu energie electrică, iar, în această perioadă, autorităţile urmau să negocieze asupra preţurilor accesibile sau să identifice surse alternative de achiziţionare a energiei electrice, pentru a evita creşterea tarifelor pentru consumatori. Prim-ministrul a menţionat că autorităţile intenţionează să diversifice sursele de achiziţionare a gazului şi a energiei electrice şi să procure resurse energetice din România.

 

Începînd cu 1 aprilie 2012, aproximativ 75% din volumul necesar al energiei electrice a Moldovei îl asigură Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria, şi care aparţine companiei ruse "Inter RAO EES". Iar restul energiei electrice se generează pe teritoriul republicii, pe malul drept al Nistrului – CET-1 şi CET-2 (Chişinău), CET-Nord (Bălţi), Centrala hidroelectrică de la Costeşti.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.